952 47 52 49 info@docrosenkilde.com

Mandlig sterilisation

Af Bo Rosenkilde, speciallæge i alm kirurgi

Mænd der ikke ønsker at få flere børn

kan steriliseres relativt nemt, i og med at sædstrengene går fra testiklerne op gennem lyskekanalerne og op i bughulen for derefter at tømme sig ud i urinrøret på niveau med prostataen.
På stykket mellem selve testiklens øvre pol og indgange til lyskekanalen kan man nemt komme til sædstrengen. Den kan fanges mellem to fingre og ”nulres” frem, så den ligger lige under huden. Denne procedure kan tage lidt tid, idet der findes en lang række hinder, man ønsker at få frigjort sædstrengen fra. Det kan medføre lidt ubehag – ikke rigtig smerte – men trækning op i bughulen. Således placeret under huden kan man lægge lidt lokal bedøvelse, hvorefter man kan åbne ned til selve sædstrengen og fjerne ca 1 cm af denne, så den ikke bare vokser sammen igen, når indgrebet er overstået. Selve overklipningen og underbindingen gør ikke ondt. Proceduren gentages på den anden side, men kan i nogle situationer med lidt snilde foretages gennem samme hudsnit – i midtlinjen.

Kontrol inden operationen:

For at sikre sig at der ikke er nogen sygdom i testikel og bitestikel gøres der ultralydsundersøgelse af disse organer før operationen..

Kontrol efter operationen:

For at sikre sig, at det er den rigtige struktur (og f.eks. ikke et blodkar), sendes de udhentede sædstrengestykker til undersøgelse i mikroskopet. Endelig bør der laves en sædprøve 1 måned efter operationen for at sikre, at der ikke løber ny sæd til i sædsækkene. Det kan godt tage en måneds tid at tømme dem, hvorfor man bør beskytte sig som tidligere mod befrugtning i den periode.

Holdbarhed / genetablering:

hvis udført korrekt holder indgrebet resten af livet. Hvis man skulle fortryde sin beslutning om ikke at få flere børn, så kan man forsøge at genetablere sædkanalen, men det er langt mere besværligt, idet dette skal foregå i fuld bedøvelse og under mikroskop af specialtrænede plastikkirurger/urologer.

Kirurg Bo Rosenkilde
Med. Col. nr. 2909350

Spansk, Dansk, Norsk og Svensk
Speciallæge Anerkendelse

ADRESSE:
Clinica St. Elena
C/ Sardinero
Los Alamos, Torremolinos
Spanien

TELEFON:
(+34) 952 475 249