Brystcancer efterbehandling
Den frygtede brystcancerBrystcancer opereret og hvad så?
- om hele knuden er væk,
- antallet af lymfeknuder, der måtte være spredning til,
- hvor stor knuden er,
- hvilken type af cancer det drejer sig om,
- aggressivitetsgraden,
- om canceren er følsom for hormoner eller ej,
- om den er såkaldt HER-2 positiv, og endelig,
- patientens alder.
At der går en uge skyldes at, der skal foretages en lang række meget tekniske undersøgelser på det, der er fjernet. En lang nervepirrende uge! Jeg skal prøve at undgå at det efterfølgende ikke bliver for teknisk, så jeg går ikke i alt for mange detaljer, selvom det kan være svært at lade være.

Er al cancervæv fjernet fra brystet?
Det er kun indvækst i selve brystvæggen der kan begrænse dette. Gennemvækst i huden er ikke en begrænsning i sig selv, men kan være en vanskelig kirurgisk udfordring i svære tilfælde. At have fjernet det hele i rask væv er der stringente regler for og netop mikroskopien sikre at dette er tilfældet. Hvis ikke, må man opererer igen.
Er det “gået i lymferne”?
Det er frem for alt det forhold, der afgør om man bliver tilbudt kemoterapi eller ej. Grunden er den, at hvis cancercellerne kan komme op til lymfeknuderne, så kan de i princippet også komme videre. Vi kan ikke vide det, fordi vi ikke kan undersøge det, hverken med blodprøver eller med diverse andre metoder, herunder scanninger. Først senere når spredningen har vokset sig stor kan vi se det på scanninger/scintigrafier.
Det er også dette forhold (om det er gået i lymferne), der afgør om man skal have strålebehandling op imod armhulen (og ikke kun på resten af det opererede bryst, hvis man har valgt brystbevarende operation). Mange patienter, der har fået fjernet hele brystet bliver overasket over, at man selv om de netop har valgt at få fjernet hele brystet alligevel kan risikere at blive tilbudt strålebehandling.
Endelig kan spredning til lymfeknuderne være med til at afgøre om man skal antihormon behandling eller ej.
Hvor stor er knuden?
Moralen er selvfølgelig: find knuden tidligt og få den opereret så tidligt som muligt.
Hvilke type cancer er der tale om?
Hvor aggressiv er canceren?

Er canceren følsom for kønshormoner?
Er canceren HER-2 positiv?
Hvor gammel er patienten?
Nej, let er det ikke, men i de fleste tilfælde kan man forklare patienterne de forskellige forhold for den enkelte, så det er nogenlunde betryggende at gå til de følgende efterkontroller.
Kirurg Bo Rosenkilde
Med. Col. nr. 2909350
Spansk, Dansk, Norsk og Svensk
Speciallæge Anerkendelse
ADRESSE:
Clinica St. Elena
C/ Sardinero
Los Alamos, Torremolinos
Spanien
TELEFON:
(+34) 952 475 249